Point of Law Point of Law > Alla Kategorier > Okategoriserade > Krav för ett giltigt äktenskapsförord

Vad är ett äktenskapsförord?

Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan makar eller blivande makar och berättar vad som ska vara enskild egendom vid en eventuell skilsmässa. Kanske har man någon gång fått en gåva man håller kär, köpt en värdefull pryl eller fått ett arv man önskar behålla. Vad det än må vara så behöver det finnas med i ert äktenskapsförord, annars kommer det automatiskt att vara en del av giftorättsgodset. Giftorättsgods delas lika mellan makarna vid en eventuell skilsmässa.

Vill du läsa mer om äktenskapsförord, vad det innebär och hur man skriver ett? Läs då vårt tidigare inlägg som du finner här. I detta inlägget fokuserar vi på de krav som finns för att ett äktenskapsförord ska vara giltigt.

krav för ett giltigt äktenskapsförord

När behöver vi ett äktenskapsförord?

Ett äktenskapsförord är en god idé då ni som makar eller blivande makar vill avtala om att viss egendom ska vara enskild egendom och därför inte ingå i en bodelning vid en eventuell skilsmässa. Det som inte är enskild egendom är giftorättsgods och vid en skilsmässa halverar man det, en del till vardera part. Ni kan skriva ert äktenskapsförord antingen innan ni ingår äktenskap eller under äktenskapets gång.

Krav för ett giltigt äktenskapsförord

  • Ett äktenskapsförord ska vara skriftligt
  • Ett äktenskapsförord ska undertecknas av de båda makarna, alternativt de blivande makarna
  • Äktenskapsförordet ska registreras hos Skatteverket. Giltigheten startar när registrering är genomförd. Vi berättar mer om hur du går tillväga lite längre ned i inlägget.

Dessa tre krav för ett giltigt äktenskapsförord finns stadgade i äktenskapsbalken, 7 kap. 3 §.

Det är vanligt med frågor kring om det är krav på en äkthetsstämpel eller inte, och svaret är nej, en äkthetsstämpel är inte nödvändigt för att äktenskapsförordet ska vara giltigt.

Registrera vårt äktenskapsförord

Som vi nämnt ovan ska ett äktenskapsförord registreras hos Skatteverket. För att göra detta behöver ni betala in en ansökningsavgift till Skatteverkets bankgiro: 227-5782. Avgiften är för närvarande belagd till 275 kronor. Kika gärna in på Skatteverkets hemsida för att kontrollera att varken uppgifter angående inbetalning eller summa förändrats, du hittar en länk till Skatteverket här. Om ni tänkt betala från ett utländskt bankkonto finner du under samma länk de kontouppgifter som gäller för er.

När du betalar in avgiften till Skatteverket ska du ange namn, personnummer och att avgiften ni betalat gäller för äktenskapsförord. Sist men inte minst ska ni skicka in äktenskapsförordet i original till nedanstående adress:

  • Skatteverket, Äktenskapsregistret, 871 87 Härnösand.

När ert äktenskapsförord är registrerat kommer ni att få tillbaka ert original.

Vi vill ändra vårt äktenskapsförord!

Ett äktenskapsförord är inte på något sätt skrivet i sten och gå alltid att ändra på så länge båda makarna är överens om detta. Ni kan ändra från enskild egendom till giftorättsgods och vice versa.

Om ni vill ändra eller upphäva det tidigare äktenskapsförordet ska båda makarna vara överens och därefter skriver ni ett nytt äktenskap som innehåller ändringen/ändringarna ni vill utföra, samt en uppgift om att ni inte vill att det tidigare avtalet ska gälla. Även detta ska ni registrera hos Skatteverket enligt ovan nämnda uppgifter. Ni måste alltså skriva ett nytt äktenskapsförord. I det nya avtalet ska ni formulera vad som ska gälla istället för det ni tidigare angivit.

Några sista tips!

  • Glöm inte att datera ert äktenskapsförord.
  • Ange era personnummer i äktenskapsförordet. Det gör att Skatteverket kan verifiera era folkbokföringsuppgifter.
  • Skriv ert äktenskapsförord! Visst, det må inte vara högst upp på den roliga listan med det är viktigt, för er båda om det oförutsedda faktiskt inträffar.

Hur kan Point of Law hjälpa er?

Vi har information som passar de flesta! Går du i giftastankar men vill lära dig mer om äktenskapet, hur man gifter sig och vem som får gifta sig? Då finner du bra och lärorik information här. Önskar du å andra sidan lära dig mer om äktenskapsförordet, varför ni behöver ett och hur man skriver ett, då tycker vi att du ska läsa vidare här.

Registrera dig redan idag!

krav för ett giltigt äktenskapsförord

Det är enkelt att registrera dig hos oss och dessutom helt kostnadsfritt. Du väljer ett användarnamn, fyller i din mejladress, väljer “konsument” samt bockar i rutan bredvid “jag är inte en robot”. Slutligen trycker du på knappen “registrera”. Därefter skickar vi ett mejl till dig med ditt lösenord. När du sedan loggar in kan du under “personlig information” ändra lösenordet till något du själv önskar.

Såhär använder ni er av Point of Law för att upprätta ert äktenskapsförord!

Point of Law startades med en vision om att göra det enkelt, tryggt och smidigt för konsumenter i behov av juridiska tjänster att både finna och köpa dessa i enlighet med de egna preferenser man har. Vi är av övertygelsen att du är bäst på dina behov och därmed vill vi ge dig verktygen för att välja den tjänst och den jurist som passar dig allra bäst.

Vi har samlat jurister och förmedlar deras tjänster, lite som en samlingsplats. Av den anledningen blir det enkelt för dig att söka, hitta, jämföra och köpa den juridiska tjänst du är i behov av, som till exempel ett äktenskapsförord. Dessutom kan du filtrera utifrån det du tycker är viktigt. Kanske är erfarenheten viktigast? Eller priset? Oavsett är vår ambition att du ska hitta det du söker hos oss!

Tjänsten äktenskapsförord finner du här. Därefter kan du välja den tjänst och den jurist du önskar! Är du i behov av en annan tjänst så hittar du alla de tjänster vi erbjuder här.

Undrar du något?

Är det någon tjänst du sakar? Ett juridiskt ämne du skulle vilja läsa mer om? Eller kanske vill du ha mer information om oss? Oavsett anledning är du varmt välkommen att höra av dig till oss! Du når oss enkelt och smidigt på bloggen@poflaw.se och vi lovar att svara så snart vi kan.